In 3 stappen succesvolle app ontwikkeling: waarop letten?

Succesvolle app ontwikkeling gezocht, maar weet u niet goed waar te beginnen? Of waarop te letten, omdat u daar nog weinig ervaring mee heeft? We leggen het u uit, aan de hand van 3 duidelijke stappen.

Voor succesvolle app ontwikkeling, met aandacht voor bijvoorbeeld de belangrijke randvoorwaarden en de behoeften van de gebruiker. Om daarna een app in concept te laten ontwikkelen, die volledig aan de voorwaarden voldoet.

Breid de app op een later moment pas uit, bijvoorbeeld als de identiteit duidelijk is en als het design staat.

Waarop letten? 3 belangrijke stappen

Benieuwd waarop te letten? We zetten het in 3 belangrijke stappen op een rij:

 • Stel de randvoorwaarden vast
 • Bepaal de behoeften
 • App in concept laten ontwikkelen

1. Stel de randvoorwaarden vast

Begin altijd met de randvoorwaarden van de app. Denk bijvoorbeeld aan de:

 • Haalbaarheid
  Hoe houdt u het haalbaar? Richt u op een app met de belangrijkste mogelijkheden, om te hoge kosten en een te lange ontwikkeltijd te voorkomen.
 • Doelgroep
  Wie is de doelgroep en hoe maakt die gebruik van apps? Denk na over de toestellen die ze gebruiken en hoe en wanneer ze dat het meest doen.
 • Promotie
  Hoe zet u de app in de markt? Via de eigen website of zijn er ook andere promotiekanalen beschikbaar?
 • Downloads
  Is de app alleen via de website te downloaden of ook vanuit de app-stores van bijvoorbeeld Apple en Google?
 • Retentie
  Hoe garandeert u dat gebruikers de app blijven gebruiken? En die ook op termijn relevant blijft?
 • Verdienen
  Is de app bedoeld om geld mee te verdienen, als ondersteuning of voor een ander doel? Stel dit vooraf vast.
 • Ontwikkeling
  Hoe blijft u de app ontwikkelen, bijvoorbeeld door nieuwe functies toe te voegen of verbeterde veiligheidsstandaarden toe te passen?

2. Bepaal de behoeften

Bepaal vervolgens de behoeften bij de doelgroep. Door in gesprek te gaan met potentiële gebruikers. Of door een eerste versie te lanceren, aan de hand waarvan u het daadwerkelijke gedrag kunt meten.

Wat blijken de functies waar behoefte aan is en hoe moeten die in de praktijk werken? Doe een marktonderzoek of test het in de praktijk.

Tip: heeft u al bruikbare website-data? Soms geeft dit goede inzichten in de behoeften van gebruikers en de manier waarop ze uw informatie of diensten gebruiken.

3. App in concept laten ontwikkelen

Zijn de randvoorwaarden en behoeften van gebruikers duidelijk? Dan wordt het tijd om met de app ontwikkeling aan de slag te gaan. Eerst in concept, om na te gaan of het allemaal naar behoren werkt.

Breid de app op een later moment pas uit, bijvoorbeeld als de identiteit duidelijk is en als het design staat. En als er een prototype beschikbaar is, met de belangrijkste functies daarin. Zodat het in de basis goed werkt, om het daarna verder uit te breiden naar wat u er uiteindelijk mee voor ogen heeft.

Succesvolle app ontwikkeling

Aan de slag met een succesvolle app ontwikkeling? We hebben jarenlange ervaring met allerlei apps, voor diverse branches. Dat betekent dat we ook u daarmee uitstekend kunnen helpen.

Benieuwd naar de mogelijkheden of gewoon eens een kop koffie komen drinken? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer.