Snelle WordPress website: zo min mogelijk plugins

WordPress is een fantastisch Content Management Systeem (CMS). Het is gebruiksvriendelijk en biedt professionele mogelijkheden. Er zijn honderdduizenden plugins beschikbaar, met allerlei handige funct… Dat is wel weer even genoeg. Het klopt dat er haast een oneindige lijst plugins beschikbaar is. Verstandig om er zoveel mogelijk te installeren? Nee, niet bepaald.

WordPress is van zichzelf al behoorlijk log, vanwege alle functies die er beschikbaar zijn. Dat is voor een gemiddelde eenvoudige website geen probleem, maar tegelijkertijd de reden dat maatwerk websites beter geschikt zijn voor grote (online) organisaties. Beperk daarom het aantal plugins in WordPress.

Ongebruikte plugins verwijderen

Heeft u al een WordPress website en bent u toe aan een nieuw design? Het is verstandig om regelmatig de voorkant op te frissen. Mits u ook de achterkant goed in de gaten houdt. Een groter aantal (actieve) plugins kan het CMS behoorlijk trager maken. Een website op basis van WordPress is dan nog steeds heel gebruiksvriendelijk in het beheer, maar niet meer zo voor de bezoeker.

Uiteraard gelden er een paar uitzonderingen, voor plugins waar niemand met WordPress eigenlijk zonder kan.

Probeer na te gaan welke plugins er nog daadwerkelijk nodig zijn voor het gebruik van de website. Kopieer de website bijvoorbeeld naar een testdomein, om daar vervolgens eens de helft van de plugins uit te zetten. Werkt de website nog goed, of ontbreekt er iets? Zet alleen voor datgene dat daadwerkelijk mist de plugin weer aan. Zet op het testdomein daarna de andere helft uit en doe hetzelfde. Op die manier komt u er eenvoudig achter welke plugins er ook op het reguliere domein eigenlijk weg kunnen.

Eén plugin voor alles op het gebied van SEO

Uiteraard gelden er een paar uitzonderingen, voor plugins waar niemand met WordPress eigenlijk zonder kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Yoast-plugin voor SEO. Het is een handige all-in plugin, die tal van mogelijkheden biedt. De plugin is bovendien goed geoptimaliseerd, waardoor de invloed op de laadtijd van de website minimaal is. Op die manier blijft de WordPress website snel, terwijl u toch gebruik kunt maken van een handige plugin om de vindbaarheid te verbeteren.

Advies op maat voor uw WordPress

Benieuwd welke plugins er eventueel weg zouden kunnen of een nieuwe WordPress website laten ontwikkelen? We denken graag met u mee over de plugins die u daadwerkelijk nodig heeft en de extra’s of invoegtoepassingen die eigenlijk weg kunnen. We zorgen er daarmee voor dat de WordPress website een korte laadtijd heeft en goed beantwoordt aan de wensen van bezoekers.

Samen sparren over WordPress en de plugins of andere vragen met betrekking tot software- en website-ontwikkeling? We gaan er graag mee aan de slag en kunnen je vragen waarschijnlijk goed beantwoorden. Neem contact met ons op, we horen graag van je.