Software ontwikkeling binnen budget: denk vanuit het MVP

Software ontwikkeling: hoe pakt u dat het best aan? Het is belangrijk om niet meteen te veel hooi op de bekende vork te nemen. Dat kan het totale proces in de weg zitten, waardoor er uiteindelijk niets van terecht komt. Of waardoor de belangrijke functies niet zo werken zoals het zou moeten.

Het is in plaats daarvan beter om uit te gaan van een MVP, een Minimal Viable Product. Zodat de basis op een degelijke manier staat. En het daar niet aan zal liggen bij de rest van de ontwikkeling.

Met aandacht voor de belangrijke functies, die er in ieder geval onderdeel van uit moeten maken. En met minder aandacht voor dat wat ook minder belangrijk is.

MVP: Minimal Viable Product

Wat is een MVP? Het Minimal Viable Product is de kale versie van software, met in ieder geval de minimaal benodigde functionaliteiten. Belangrijk, om er in ieder geval gebruik van te maken. En heel voordelig, om zo snel mogelijk te kunnen starten met het gebruik daarvan.

Tip: een MVP ontwikkelen is goedkoper dan de complete software ontwikkeling, inclusief alle extra’s die daarbij gewenst zijn. Vooral als ze goed moeten werken, zonder eventuele bugs.

Het is verstandig om tijdens een brainstorm alvast na te denken over de ontwikkeling. Om het totale proces te verdelen in een aantal belangrijke stadia:

 • Must haves?
  De onderdelen van het MVP. Zonder deze elementen zal de software niet werken of heeft het geen zin om er gebruik van te maken.
 • Should haves?
  Leuke functies, die goed van pas zouden komen. Maar, ze zijn niet nodig om de software goed te laten werken.
 • Could haves?
  Eventuele extra’s, die er alleen bij komen als daar tijd voor is. Totaal overbodig voor de goede werking van de software.
 • Won’t haves?
  Functies die in een vervolgtraject of in andere software wellicht beter tot hun recht zouden komen.

Door er op deze manier over na te denken wordt het een stuk makkelijker om de ontwikkeling op de juiste manier te laten verlopen. Met aandacht voor de belangrijke functies, die er in ieder geval onderdeel van uit moeten maken. En met minder aandacht voor dat wat ook minder belangrijk is. Om het budget niet te overschrijden en er vooral voor te zorgen dat er niet te veel tijd in gaat zitten. Belangrijke aspecten bij software ontwikkeling, om het op meerdere manieren niet uit de hand te laten lopen.

Software ontwikkeling: ervaren specialisten

Op zoek naar specialisten voor software ontwikkeling? We helpen u graag om aan te geven hoe dat in z’n werk gaat en op welke wijze u voorkomt dat het budget overschreven wordt. Of dat er te veel tijd gaat zitten in functies die eigenlijk niet echt belangrijk zijn. Om de ontwikkeling te verbeteren, zodat er zo snel mogelijk een MVP ontstaat. Als eerste versie van de software, om op een professionele manier gebruik van te maken.

Benieuwd naar de mogelijkheden of gewoon eens een kop koffie komen drinken? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer.