3 voorwaarden voor een gebruiksvriendelijke applicatie

Betaalbaar, technisch duurzaam en gebruiksvriendelijk: 3 van de voorwaarden die veel opdrachtgevers stellen als ze een applicatie willen laten ontwikkelen. Uitstekend uitvoerbaar, maar wat betekent dat eigenlijk? Een gebruiksvriendelijke applicatie? Waar hangt dat van af en wanneer ervaart de gebruiker een app als gebruiksvriendelijk?

Door aan 3 belangrijke voorwaarden te voldoen zorgt u er eenvoudig voor dat gebruikers goed met de app uit de voeten kunnen. Waar dat aan ligt? Zorg voor voldoende witruimte rond belangrijke informatie, maak gebruik van logische interacties en kies voor eenvoud door focus.


Witruimte rondom belangrijke informatie

Witruimte: ruimte met daarin niets. Zoals extra beenruimte in een auto. Theoretisch slechts aanwezige lucht zonder duidelijke bestemming, maar essentieel voor de ervaring. Zo is dat ook met witruimte in een applicatie, net als in een (web)design. De witruimte bevat geen belangrijke informatie of toevoegingen (juist niet), maar is essentieel voor de gebruiksvriendelijkheid van het ontwerp.
 

Goede applicaties hebben heel duidelijk één doel of bieden één toepassing. Dat maakt de gebruiker goed duidelijk wat er mogelijk is.


De witruimte rond een belangrijk onderwerp zorgt ervoor dat de aandacht uit kan gaan naar de inhoud. En tegelijkertijd zorgt het ervoor dat het ontwerp rustig oogt, waardoor een gebruiker zo min mogelijk afleiding ervaart. Uitermate gebruiksvriendelijk voor een prettige ervaring.


Tikken, schuiven en swipen

Ten tweede: zorg voor logische interacties. Tijdens de app ontwikkeling kunnen we gebruik maken van mogelijkheden tot tikken, schuiven en swipen. Met tikken klikken we iets aan, de gebruiker kan daarmee iets selecteren. Dat vraagt om duidelijke feedback dat dit gebeurd is, om geen verwarring te zaaien bij eventuele laadtijden.

Schuiven en swipen lijken op elkaar, maar hebben toch heel andere toepassingen. Door te schuiven ‘kleeft’ informatie aan de vinger van de gebruiker. Om het op te schuiven of ergens anders neer te zetten. Swipen, daarentegen, biedt de mogelijkheid om informatie weg te vegen of het volgende scherm beschikbaar te maken. Bijna gelijke interacties, met totaal verschillende verwachtingen. Door daar rekening mee te houden tijdens de app ontwikkeling ervaart de gebruiker die als veel meer gebruiksvriendelijk.


Eenvoud door focus

En tenslotte: zorg voor eenvoud door focus. Analyseer de impact en verminder de complexiteit, om een eenvoudige app te (laten) ontwikkelen.

Goede applicaties hebben heel duidelijk één doel of bieden één toepassing. Dat maakt de gebruiker goed duidelijk wat er mogelijk is. Heldere verwachtingen van de app, die verwarring voorkomt. Op die manier zorgen we met de app ontwikkeling vanuit Alkmaar voor een gebruiksvriendelijke app, die bijdraagt aan het succes van je organisatie. We denken vanaf het begin mee over de witruimte, de interacties die er mogelijk zijn en het aanbrengen van eenvoud door focus.

Meer weten over de mogelijkheden van app ontwikkeling of voorbeelden zien van andere applicaties die we ontwikkelden? Neem contact met ons op, dan vertellen we u daar graag meer over.

bedrijven die werken met onze software

  • Logo gemeente amsterdam
  • Logo ERC
  • Logo gemeente Rotterdam
  • Logo Bouwvisie
  • Logo SN
  • Logo Woononline
  • Logo TNO
  • Logo Verzuimteam
  • Logo Saxion
Nick

Software ontwikkelen?
Let's
meet

Digitalisering laat niet op zich wachten.

Om de competitie voor te blijven is innoveren belangrijk. Met ons samenwerken betekent samen de volgende stappen zetten om digitalisering succesvol door te voeren.

Neem vandaag nog contact met ons op.