App laten maken: test de praktische haalbaarheid

Een app laten maken en daar geld mee verdienen, bestaande klanten aanvullende mogelijkheden bieden of in ieder geval de ontwikkelkosten terugverdienen? Het is verstandig om eerst de praktische haalbaarheid te testen.

Die kun je testen door goed te kijken naar de kosten die je moet maken om de app te gebruiken, de opbrengsten die je kunt verwachten en de kosten om de app zelf te laten maken. Het zijn deze drie factoren die in grote lijnen de haalbaarheid van de app bepalen, zodat je weet of het verstandig is om daarmee door te gaan.


Kosten om de app te gebruiken

Zodra je een technische app laat maken is de kans groot dat je daarvoor bepaalde data(stromen) nodig hebt. De meest technische apps halen data uit allerlei bronnen. Het gaat vaak om databases die gegevens bevatten zoals muziek, het weer, inloggegevens of nieuwsberichten. In sommige gevallen is die data gratis beschikbaar, in andere gevallen zal je daar een bepaald bedrag voor moeten betalen. Probeer op voorhand vast te stellen wat het per gebruiker of per maand kost om de app draaiende te houden.
 

Een goede app is niet gratis. Het is een investering die meer gebruiksvriendelijkheid, nieuwe functionaliteiten en optimalisatie van de bedrijfsprocessen op kan leveren.


Opbrengsten uit de app

Aan de andere kant kun je een app laten maken om inkomsten te genereren. Je kunt daar geld mee proberen te verdienen of in ieder geval proberen de ontwikkelkosten terug te verdienen. Houd er rekening mee dat met name Android-gebruikers over het algemeen niet staan te springen om betaalde apps. Een verdienmodel op basis van een Freemium-app is dan vaak een betere keuze. Je ontwikkelt een app die gebruikers gratis kunnen downloaden. Zodra ze de app eenmaal gebruiken kunnen ze betaalde extra’s ‘aankopen’.

Probeer hierin de weg van de minste weerstand te vinden, waarmee je zoveel mogelijk hobbels wegneemt. Een bepaald bedrag om de app te kunnen downloaden vormt een dergelijke hobbel voor een gebruiker, dus probeer die in ieder geval alvast weg te nemen. Op die manier kun je een app laten maken waarmee je een groot publiek kunt bereiken, waardoor het veelal gemakkelijker wordt om inkomsten te genereren.


Een app laten maken

Ten derde is het van belang om de kosten voor het laten maken van de app mee te nemen in de afwegingen. Een goede app is niet gratis. Het is een investering die meer gebruiksvriendelijkheid, nieuwe functionaliteiten en een gebruiksvriendelijke applicatie op kan leveren.

Wil je een app laten maken of ben je benieuwd naar de concrete mogelijkheden, bijvoorbeeld op basis van een idee dat je in je hoofd hebt? We hebben veel ervaring met het bouwen van applicaties, voor de verschillende platformen en ook online. Vanuit die ervaring en onze expertise kunnen we je goed aangeven wat er mogelijk is en waar je rekening mee dient te houden. Meer weten? Neem contact met ons op, we horen graag van je.