App maken: voor één of alle platformen? Advies van de specialist

Een app maken is een gaaf proces, waarbij nieuwe functionaliteiten en handige toepassingen het klanten of de doelgroep een stuk gemakkelijker kunnen maken. Tenminste, indien u erin slaagt om goed te luisteren naar wat klanten eigenlijk willen.

Het lukt alleen op die manier om tot de juiste functionaliteiten te komen. Maar via welk platform zouden die eigenlijk beschikbaar moeten zijn? En moet het een native-app worden of is een webapplicatie beter geschikt? Belangrijke vragen om een app te maken, die samenhangen met bijvoorbeeld het budget en de benodigde tijd voor de ontwikkeling.


Drie platformen op mobiele telefoons

We onderscheiden in principe drie grote platforms voor mobiele telefoons:

  • iOS (Apple)
  • Android (Samsung, Google, HTC, LC, etc.)
  • Windows Mobile (Windows, Nokia)

Zowel iOS van Apple en Android hebben een zeer groot bereik, ze hebben samen het verreweg grootste deel van de markt in handen. Windows Mobile is een stuk minder in trek, behalve bij zakelijke gebruikers. Dit kan een eerste aanleiding vormen om voor een van de platforms te kiezen.
 

Het is in alle gevallen verstandig om de app ontwikkeling stap voor stap aan te pakken, om na te gaan wat er precies dient te gebeuren en waar de voorkeur naar uitgaat.


Uiteraard kunt u aan de andere kant beslissen om de app via alle drie de systemen beschikbaar te maken. Dat levert de meeste potentiële gebruikers op. Aan de andere kant betekent dit een grotere investering en zal het bovendien langer duren voordat alle versies gereed zijn.


Native-app of webapplicatie

Indien het belangrijk is dat alle gebruikers er meteen mee kunnen werken bestaat er nog een alternatief. Het is namelijk mogelijk om een HTML5-app te ontwikkelen. Er is dan sprake van een webapplicatie, die geschikt is voor alle mobiele telefoons en tablets. Het is geen native-app die geïnstalleerd dient te worden, maar een online app.

Let op: een native-app kan gemakkelijker gebruik maken van data van sensoren van mobiele telefoons en kan makkelijker toegang krijgen tot bijvoorbeeld contacten of andere gegevens op het apparaat.


Stap voor stap een app maken

Het is in alle gevallen verstandig om de app ontwikkeling stap voor stap aan te pakken, om na te gaan wat er precies dient te gebeuren en waar de voorkeur naar uitgaat. Welk besturingssysteem is favoriet bij de meeste gebruikers? Zou iedereen het meteen moeten kunnen gebruiken terwijl het budget beperkt is? Door antwoord te geven op die vragen wordt beter duidelijk op welke manier de app het best gemaakt kan worden.

Benieuwd hoe we daar in uw geval in zouden adviseren? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer over onze ervaringen met het maken van een app en dergelijke keuzes.