Een website of een webapplicatie: 3 belangrijke verschillen

Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie? In theorie is iedere applicatie ook een website, omdat er sprake zal zijn van een URL. In de praktijk zit dat net iets anders, omdat de beide toepassingen heel verschillende eigenschappen hebben.

Webapplicaties vragen om testers, mede omdat ze een meer complexe aard hebben. Bovendien is het doel van een applicatie anders, omdat het de bedoeling is om daarmee te interacteren. Wij zetten een paar belangrijke verschillen op een rij.

Een website informeert

Een website is in eerste instantie bedoeld om te informeren. Het is een manier om informatie over te brengen op bezoekers. Dat kan gaan om commerciële informatie of om informatieve artikelen, afhankelijk van de insteek.
Een webapplicatie werkt op een heel andere manier, die is bedoeld voor interactie. Een blog is een website, terwijl een tool een applicatie is. Het is de bedoeling om daar als gebruiker daadwerkelijk iets mee te doen. Gebruiker, in plaats van een bezoeker. Een extra verschil tussen websites en webapplicaties.

Webapplicaties zijn complex

Een website kan op een heel eenvoudige manier in elkaar zitten. Het kan een online visitekaartje zijn, zonder dat er sprake is van koppelingen en bijzondere systemen. Met name webshops vormen een uitzondering op die regel, maar gebruikelijk is een vrij eenvoudige website voor informatievoorziening.

Een webapplicatie werkt net zo makkelijk als een website, maar zit op een veel meer complexe manier in elkaar. Een app voor internetbankieren werkt op een heel makkelijke manier, maar zit ondertussen op een complexe manier in elkaar. Die complexiteit zit ‘m vooral in de methode waarop onderdelen met elkaar moeten samenwerken of zijn gekoppeld aan andere systemen.

Open of gesloten

Tenslotte zijn webapplicaties vaak gesloten. Dat betekent dat gebruikers moeten inloggen om er gebruik van te kunnen maken. In sommige gevallen zijn applicaties open, maar dit is een kenmerk dat over het algemeen beter past bij websites. Die zijn bijna nooit gesloten, al kan er een deel alleen beschikbaar zijn voor gebruikers met een inlogcode of een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Webapplicatie laten maken

Interesse in een website of een webapplicatie laten maken? We ontwikkelen regelmatig applicaties, die we uitstekend kunnen koppelen aan de systemen waar u al gebruik van maakt. Een makkelijke methode om zaken te automatiseren en slim gebruik te maken van handige online tools.

We hebben veel ervaring met zowel websites als webapplicaties, zodat u daar binnen het bedrijf op een uitstekende manier gebruik van kunt maken. En heeft u vragen over websites, applicaties of over de samenwerking tussen de beiden? Neem contact op, dan vertellen we u er graag meer over.